27 Kasım 2012 Salı

YUMUŞAMA DÖNEMİNDE DÜNYA

YUMUŞAMA DÖNEMİNDE DÜNYA
EKONOMİ

   II. dünya savaşı sonrasında bilim ve teknolojideki ilerlemelerin sanayide kullanılması ile büyük bir verimlilik elde edilir. Merkezi ısıtma sistemi, çamaşır makinesi, telefon ve televizyon kullanımı insan hayatını kolaylaştırdı. Petrol, elektrik ve otomotiv sektörlerinde üretim artışı oldu. Enerji kaynağı olarak kömürün yerini alan petrol kimya sanayinde yeni ürünlerin ortaya çıkmasını sağladı. Bu gelişmelerle dünya ekonomisi hızlı bir büyüme yaşadı. 1970lere kadar büyümenin kesintisiz olması işsizlik oranını düşürdü.
Büyümeye bağlı talep fazlası ürünlerin pazarlama ihtiyacı reklamcılık sektörünün önemini arttırdı. Radyo ve televizyon tanıtımda önemli bir araç haline geldi. Uydu teknolojisi sayesinde televizyon programları uluslar arsı bir boyut kazandı. İlk kez “1964 Tokyo olimpiyatları” canlı yayın ile tüm dünyaya ulaştırıldı.
Uluslar arası ticaretin gelişmesi bu dönemin dinamizmini oluşturdu. Uluslar arası dünya ticaret hacmi %7 oranda büyüdü.

BİLİM VE TEKNOLOJİK GELİŞMELER
Bu dönemde önemli buluşların yapılmasında soğuk savaş dönemindeki bloklar arasındaki rekabet önemli bir etken olmuştur. Özellikle füze sistemlerinin gelişmesi iki süper gücü uzay yarışına itti. 1961’de YURİ GAGARİN uzaya giden ilk insan oldu. 1969’da ise ABD’li astronot NEİL AMSTRONG’un Ay’a inmesi ile ABD uzay yarışında liderliği ele geçirdi. Uzay araştırmaları ülkelerin gelişmişlik düzeyinde ölçüt olarak görüldü. Devletler arasın da füze diplomasisi dönemine girildi. Uzay hukuku kavramı ortaya çıktı.
1970’de ilk bilgisayar geliştirilerek kişisel bilgisayar üretildi. 1978’de APPLE’ in fabrikalarda kullanılmasıyla bilgisayar sanayi alanına girdi.
İletişimde telefonla başlayan gelişmeler 20.yy da görüntülü telefonla devam etti. Uydu teknolojisiyle kıtalar arası uzaklık ortadan kalktı. Bu durum interneti ortaya çıkardı.

KÜLTÜREL HAYAT
Hızlı sanayileşme ve tarımda makineleşme köyden kente göçü hızlandırdı. Kadınlar toplumsal yaşamda ön plana çıktı. Cinsiyete dayalı her türlü şiddete karşı çıkıldı.
Sanayileşmiş ülkelerin kent nüfusunun artmasında üçüncü dünya ülkelerinden yapılan göçlerde etkili oldu. İş merkezlerinin bulunduğu şehirlerin etrafındaki mahallelerde işçiler ve göçmenler yaşamaktaydı. Gelir düzeyinin düşük ayrıca etnik kökenli bu mahallelerde sorunlar çıkmaya başladı. Ekonomik düzeyi yüksek aileler ise şehir dışından müstakil evlerden oluşan yerleşim alanları oluşturarak buralarda yaşamaya başladılar.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerle ulaşılan düzey ve gelecek konusunda ki bilinmezlik edebiyatta post modern (modern ötesi) anlayışın 1960lardan itibaren hakim olmasına yok açmıştır.
Müzik alanında 1950lerde ortaya çıkan “ROCK ON ROLL” tarzı bu dönemde de etkisini sürdürdü. Bunun yanında dönemin siyasi ve politik gelişmelerini savaş, göç vb. toplumsal sorunları dile getirmek amacıyla yeni müzik türleri ve grupları ortaya çıktı. HEAVY METAL müzik ve temsilcisi ROLLİNG STONES grubu döneme damgasını vurdu.
Savaştan sonra yeni bir boyut kazanan soyut resim anlayışı bu dönemde de etkisini sürdürdü. Sanayinin toplumsal yaşam üzerindeki etkisi mimaride de kendini gösterdi.









SORULAR
1)20.yy da işsizlik oranında önemli bir düşüş görülmesinin sebepleri nelerdir?
Sanayinin gelişmesi, petrolün kullanılmaya başlanması ile kimyasal sektörün genişlemesi üretimin hızlanması sonucu iletişimin gelişmesi ile pazarlama imkanlarının artması işsizlikte belirgin bir düşme meydana gelmiştir.

2)Sanayinin gelişerek işsizlik sorununa çözüm bulunmasının ardından büyük kentlerde ortaya çıkan yeni sorun nedir?
Şehrin etrafında oluşan etnik kökenli göçmen sorunları baş göstermiştir.

3)Globalleşme ne demektir?
İletişim sayesinde dünyanın küçük bir köy gibi algılanmasına yol açan düşünme biçimidir. Bu yargıda sınırlar ortadan kalkmıştır. Örn: Afrika’da olan ekonomik buhrandan Türkiye’de etkilenebilir.

4)Post modernizm nedir?(ARAŞTIRILACAK)

5)Füze diplomasi nedir?
Devletler arası sahada uzay ve uydu çalışmalarındaki gelişmelerin devlet politikalarına yansımasına denir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder